

Bersi Serlini Grappa Riserva
Systembolaget art. nr: · Grappa
Domaine Bersi Serlini har sitt ursprung i medeltiden ; munkarna i Cluny, det närliggande klostret San Pietro in Lamosa i Provaglio d’Iseo, byggde den historiska byggnaden på vingården. Byggnaden har stora väggar, byggda av fältstenar, med vackra välvda tak.
Efter över 700 år av tillhörighet till munkarna i Cluny, övergick egendomen till privat egendom och 1886 till Bersi Serlini familj. Idag drivs vingården av Chiara och Maddalena som är 4e gernerationen, de har ett visionärt ledarskap och 1970 producerades den första flaskan Brut Franciacorta.
Bersi Serlini är ännu idag familje ägt och drivs som sagt av systrarna Chiara och Maddalena följer passionen av produktion av bubblor, samt sköter kommunikation och image.
Franciacorta Metoden
Franciacorta vinerna är de enda som under tre decennier tilldelats ursprungsbeteckningen DOC och sedan 1995 DOCG.
Varje Franciacorta vin, Italiensk Brut, har en andra jäsning på flaska, vinet produceras av ädla druvor (Chardonnay, Pinot Bianco och Nero) skördas för hand och mjukpressas. På våren, efter uppdelningen av musten definieras Cuvéen; Slutligen, tillsätter man naturlig jäst samt farinsocker innan vinet buteljeras och förseglas med kapsyl och lagras under en lång tid.
Innan flaskan är färdig för försäljning tas den sista jästfällningen bort, genom att man gör en manuell rumuage. När jästfällningen så har trillat ned i halsen, kyls flaskhalsen hastigt ned, korken tas bort och den frusna jästfällningen faller då ut genom att trycket i flaskan skjuter ut den. Vid denna punkt fylls vinet upp med en mindre mängd söt vätska, så kallad dosage.
Efter ytterligare lagring på flaska i källaren under minst två månader, är vår Bersi Serlini äntligen redo för provsmakning
Lagring: 24 månader i ståltank samt 36 månader på ekfat
Årgång | N/A |
---|---|
Producent | Bersi Serlini |
Land | ![]() |
Område | Franciacorta |
Druva | Chardonnay 100% |
Volym | 500ml |
Färg | Guldgul |
Doft | intensiva och uttalade aromer som påminner om söt tobak och läder; utvecklas i glaset med inslag av kokt frukt och plommon marmelad |
Smak | sammet och vacker struktur med rika aromer som stänger i en slutlig med inslag av undervegetation; kvardröjande eftersmak |
Passar till | Efter måltid, Espresso |
Alkoholhalt | 45% |
Serveringstemperatur | 20-22 °C |