Bersi Serlini Extra Brut Millesime 2010

Systembolaget art. nr: · Champagne/Mousserande

Domaine Bersi Serlini har sitt ursprung i medeltiden ; munkarna i Cluny, det närliggande klostret San Pietro in Lamosa i Provaglio d’Iseo, byggde den historiska byggnaden på vingården. Byggnaden har stora väggar, byggda av fältstenar, med vackra välvda tak.

Efter över 700 år av tillhörighet till munkarna i Cluny, övergick egendomen till privat egendom och 1886 till Bersi Serlini familj. Idag drivs vingården av Chiara och Maddalena som är 4e gernerationen, de har ett visionärt ledarskap och 1970 producerades den första flaskan Brut Franciacorta.

Bersi Serlini är ännu idag familje ägt och drivs som sagt av systrarna Chiara och Maddalena följer passionen av produktion av bubblor, samt sköter kommunikation och image.

Franciacorta Metoden

Franciacorta vinerna är de enda som under tre decennier tilldelats ursprungsbeteckningen DOC och sedan 1995 DOCG.

Varje Franciacorta vin, Italiensk Brut, har en andra jäsning på flaska, vinet produceras av ädla druvor (Chardonnay, Pinot Bianco och Nero) skördas för hand och mjukpressas. På våren, efter uppdelningen av musten definieras Cuvéen; Slutligen, tillsätter man naturlig jäst samt farinsocker innan vinet buteljeras och förseglas med kapsyl och lagras under en lång tid.

Innan flaskan är färdig för försäljning tas den sista jästfällningen bort, genom att man gör en manuell rumuage. När jästfällningen så har trillat ned i halsen, kyls flaskhalsen hastigt ned, korken tas bort och den frusna jästfällningen faller då ut genom att trycket i flaskan skjuter ut den. Vid denna punkt fylls vinet upp med en mindre mängd söt vätska, så kallad dosage.

Efter ytterligare lagring på flaska i källaren under minst två månader, är vår Bersi Serlini äntligen redo för provsmakning

2presentazione-bersiserlini

2presentazione-bersiserlini

Skördemetod: Handplockade i små lådor

Skördetid: Mitten av Augusti

Lagringssätt/Vinmakarmetod: Pneumatisk mjukpressning,  48 månader på jästfällning i källarvalv med en konstant tempertur på 12°C. Manuell remuage i circa 5 veckor.

Jästfällning: 48 månader

Övrig info: Producerad för första gången 1971. Sulfit: lägre än 50mg/l (lagmässig maxnivå 185mg/l)

Finns även i formatet – Magnum 1500ml

Årgång 2010
Producent Bersi Serlini
Land Italien
Område Franciacorta
Druva Chardonnay 70%, Pinot Bianco 30%
Volym 750 ml
Färg Halmgul med guldreflexer
Doft Delikat, mycket raffinerad, med en tydlig doft, parfymer som sträcker sig från kanderad citrusfrukt med vitt kött kompletteras med inslag av honung och torkad frukt.
Smak Stor livlighet, torr och fin, elegant med en trevlig grön mandel, mycket långlivade med en lång citrus not
Passar till Allround, Aperitif/Sällskap, Fisk/Skaldjur, Grillad fisk, Lagrad ost, Mjuk ost, Pasta med fisk
Alkoholhalt 12.5%
Perlage mycket finkorning och långvarig
Serveringstemperatur 8-10 °C

Andra drycker

Andeluna 1300 Malbec
Vin Rött
Argentina
119.00kr
VISA
Bersi Serlini Brut Anniversario Blanc de Blancs
Champagne/Mousserande
Italien
299.00kr
VISA
Bersi Serlini Franciacorta Rosè Rosea DOCG
Champagne/Mousserande
Italien
299.00kr
VISA
Cava Castell del Remei Brut Nature Reserva
Champagne/Mousserande
Spanien
128.00kr
VISA

Smaksinnet

Denna webbplats innehåller information om alkoholhaltiga drycker och välkomnar därför endast besökare över 20 år. Vi använder Cookies.